fredag 17. april 2009

Tilbake til skratsj

Tok tak i utgangsposisjonen i dag. Gikk helt tilbake til skratsj og gikk fort gjennom trinnene i innlæringen til Olympia vips var tilbake til å fyke rundt meg og inn i posisjonen som jeg er vandt til. Lettelse!
Paladin har jeg begynt med stå under baklengs marsj. Han kan tydeligvis sitt under baklengs marsj helt av seg selv, for det tilbyr han heller enn stå. Ståen derimot var nok noe av det vanskeligste vi har gjort til nå, men vi fikk da frem noen tydelige ståer.

onsdag 15. april 2009

Trøbbel

Hva skjedde nå da? Jeg tenkte jeg skulle ta en liten økt med utgangsstilling, siden det er en stund siden forrige gang. Bare en kjapp vedlikeholdsøkt, men etter 2 frivillige, men nølende utgangsstillinger sluttet hun å gå rundt. Prøvde litt forskjellig for å få belønning, men ville absolutt ikke gå bak meg. Tenkte litt på at hun testet om det var andre løsninger som kunne være lettere for henne, gjorde nemlig noen fine svenskesitter, men det virket egentlig ikke sånn. Jeg belønte strategisk og da er det lettere å gå bak meg enn fram og så rundt i svenskesitt. Prøvde noen ganger å gå bort fra henne når hun kom for å sette seg, men det hjalp heller ikke. Avsluttet økten før jeg fikk ødelagt alt hun har lært til nå og funderte på om jeg kan ha tråkket på henne eller noe slikt? Sånn at hun er redd for å gå bak meg. Og så lurer jeg på hvor hun har lært den flotte svenskesitten hun presterte flere ganger, hehe!

søndag 12. april 2009

Mer shaping

Har hatt noen økter med shaping i dag også. Olympia fikk jeg opp i at hun rygget halve lengden av kjøkkengulvet. Paladin fikk jeg opp i ca samme lengde. Så tok jeg en økt med Shirika og her ble det tydelig hvem jeg blir flink på å shape med. Hun er en mye roligere hund og anstrenger seg mye mindre for å få belønning. Det er vanskeligere å komme i gang, og når vi har kommet i gang så er det fortsatt like vanskelig siden hun ikke blir spesielt ivrig i bevegelsene som de andre. Kom ikke lenger enn til at hun løftet på ett bakbein av gangen, men opplevde det som en større bragd enn det jeg fikk til med de to andre. Tror vi skal arbeide en del med dette på henne med supergode forsterkere. Det var tydelig at det var krevende for henne, var rimelig sliten etterpå. I tillegg kommer jeg også til å bli mye flinkere på dette selv, ved å arbeide med henne. Måtte virkelig anstrenge meg for å sette fornuftige kriterier og å ikke hjelpe henne for å komme videre.

lørdag 11. april 2009

Lekearbeid og shaping

Hadde en fin økt i dag tidlig med Olympia på ballavlevering. Dette var vår første økt så var utstyrt med langt bånd og to like baller med lyd. Kastet den ene som belønning på en adferd. Lot henne leke med denne en stund, og siden hun lekte rundt meg bestemte jeg meg for at en radius på ca 3m, dersom hun kom innenfor denne var det klikk og kaste ny ball. Og Olympia slapp ballen hun hadde og løpte etter neste ball. Tok litt tid før hun kom innenfor radiusen, men det hadde samme resultat. Neste gang holdt hun seg betydelig nærmere, så jeg innskrenket sirkelen litt. Gjentok noen ganger på dette nivået, men så kom hun helt inn til meg og slapp ballen på eget initativ. Og da var det gjort, kom inn til meg hver gang etter det. Men så forsvant plutselig lyden fra den ene ballen og hun likte tydeligvis lyden godt, så jeg begynte å belønne slippene hennes med godbiter i stedet. Det fungerte kjempefint det også, selv om jeg hadde foretrukket å fortsette med ballen. Var veldig kjekt å slippe å måtte bruke båndet, slik jeg hadde forventet.

Nå har vi nettopp trent på å gå baklengs ved hjelp av shaping. Har ikke shapet spesielt mye og hun brukte litt tid på å forstå hva jeg ville. Jeg fokuserte på bakbeina og at hun bevegde på dem. Var litt vanskelig når hun skulle bevege dem bakover, men det kom det også. Etter en liten pause begynte hun ganske raskt på å bevege føttene bakover og vi avsluttet med to skritt bakover.

Valpen har fått navnet Paladin, han fikk også prøve seg på litt shaping for første gang. Han ble også litt forvirret over hva som skjedde, men siden han naturlig beveger seg litt mer enn Olympia gikk det kjappere å få klikket noen ganger på at han bevegde beina. Fikk til at han gikk bakover to skritt han også.

torsdag 9. april 2009

Kjegla

Hadde en ny økt med kjegla i dag. Og fikk et par repetisjoner med god fart. Så flyttet vi kjegla for å få mulighet til å få litt lenger avstand mellom meg og kjegla etter hvert. Men da virket det som om Olympia ikke så kjegla. Hun løpte ut, og så etter den, men virket ikke som om hun kunne finne den. Dette var på gress med rød kjegle. Så flyttet vi kjegla til grusveien som gikk ved siden av og da gikk hun igjen rett på kjegla med super fart. Stemmer det at hunder har problemer med å skille grønt og rødt? Vi fikk i alle fall opp avstanden til ca 15m med skikkelig god fart og er skikkelig fornøyd med det.

onsdag 8. april 2009

Fart ut til kjegla

Har begynt på de nye oppgavene fra Marianne i dag. Begynte med kjegla. Hun tok fort at hun skulle dytte på kjeglen, men da jeg satte kjeglen på bakken gikk hun over i full musematte-modus og slengte forlabbene på den. Tok en ny runde med snute og satte den ned igjen. Men hun gikk rett tilbake til musematteadferd. Så jeg fikk noen til å stå på den sånn at hun ikke fikk ødelagt den, eller fant ut at den var morsom å leke med. Fikk kjapt opp lengde til ca 7-8m og fikk fjernet personen som stod på kjeglen. Hun hadde topp fart ut og tilbake. Belønte med å løpe avgårde med godbit. Vil ikke risikere at jeg får et problem med kjegla ala det jeg fikk med musematten. Drakampleke vil derfor ikke bli aktuelt som belønning her, selv om det oftest er den som fører til høyest intensitet og fart. Hun var litt sliten etter denne økten, så selv om jeg hadde planlagt å ta en økt med apporten fant jeg ut at jeg heller avsluttet med noen enkle adferder. Burde selvsagt benyttet at det var flere hunder der og tatt en fellesdekk økt, men tenkte ikke så langt. Skal ha en ny økt på kjegla i morgen tidlig, og da kan jeg spør om vi kan avslutte med fellesdekkarbeid.

tirsdag 7. april 2009

Morgenens treningsøkt

Morgenens treningsøkt holdt på å få meg til å skjære tenner! Olympia gikk konsekvent to skritt til siden etter at jeg hadde klikket henne for riktig posisjon i Fri v/ fot. Og da måtte vi starte på nytt for å fortsette. Dette har hun aldri gjort før! Lurer på om det er forventning til hvor jeg plasserer belønningen, men er ikke sikker.

mandag 6. april 2009

Nytt hovedfokus

Ja, så har vi endelig funnet ut av dette med tre hunder i hus og har kommet godt i gang med treningen igjen. Er godt fornøyd med utgangsposisjonen, flyten er på plass i hvert fall. Fri v/ foten ser også veldig bra ut, har nådd målet og forventer at det går veldig greit å utvide lengden. Så nå vil vi ha hovedfokus på noe nytt. Target og apport har vi arbeidet med litt inn i mellom alt annet og ser at det godt kan få litt ekstra oppmerksomhet. Har planer om å bruke skinnfilla som belønning på å holde fast apporten for å få frem bitelysten, så får vi se hvordan det fungerer. Mitt største problem med apporten er at jeg ikke helt klarer å plassere alle nødvendige ingredienser på meg. Føler meg ufattelig klønete og misser en del ønskede adferder fordi jeg ikke får til klikket i riktig sekund. Eller jeg strør godbiter rundt meg mens vi leker med filla eller noe tilsvarende tåpelig. Antar at det bare er om å gjøre å være så nøyaktig jeg kan med klikket og litt bedre innpakking på godbitene. Forhåpentligvis blir jeg flinkere etter hvert.
Pga påskeferie har vi jo masse treningstid, så derfor tenkte jeg at jeg skulle forsøke å shape frem en adferd på Olympia. Dette er ikke noe jeg gjør ofte, så det blir en utfordring for meg. For Olympia òg vil jeg tro, hehe!

Har også bestemt meg for å beholde valpen, siden han er et treningsunikum! Har trent ferdigheter med ham kun ca en uke og allerede tilbyr han dekk, sitt og stå. Vi har tatt fire økter med kassa og allerede nå kan jeg stå helt i ro og han beveger seg fint rundt kassa. Det er helt utrolig. Og dette gjør han med en iver uten like og for fôrkuler. Før vi begynte med ferdigheter har vi arbeidet en del med selvkontroll, det trengtes, og er på god vei til å få en knall respons på værsågoden. Dette er et treningsjern uten like og han er supergiret på alt jeg tilbyr av belønning(han tilbyr til og med en adferd for å få betennelsesdempende, hehe), så her er utfordringen å ikke trene han stresset. Siden han er slik en ivrig liten rakker, som ikke alltid helt vet hvor kroppsdelene hans befinner seg, vil jeg arbeide en del med kroppsbevissthet hos ham i påsken sånn at jeg kan bruke dette senere.

Shirika er ikke spesielt interessert i å trene for tiden, er nok litt slitsomt med en ny valp i heimen. Men vi senker kriteriene, hever kvaliteten på godbitene og trener likevel, og så får vi øke kravene litt etter litt.